Популярни Публикации

Избор На Редактора - 2021

Кимион прах ползва и използва за кожата, косата и здравето

Pin
Send
Share
Send

Пудра от кимион:

Семената от кимион, известни като „jeera“, са много малки по размер, но съдържат много хранителни стойности. Можете да направите прах от тези кимион семена, за да получите кимион на прах. Това е ядивна съставка, която много често се използва във всяка кухня на Индия. Той има много предимства като храносмилането, лечението на някои инфекции и много други.

Кимионът също се споменава като жера, като основно се използва като подправка в индийски храни. Той е отличен източник на калий, калций, желязо, витамин С и други антиоксиданти. Всички тези съставки ни помагат да намалим дихателните проблеми, анемията, студа и кашлицата, астмата, подобрява имунната ни система и също така притежава противораково свойство.

Ползите и предимствата на пудрата от кимион:

По-долу е даден списък на най-добрите приложения и ползи от пудрата от кимион за кожата, косата и здравето.

1. Съдържа желязо:

• Семената от кимион съдържат желязо в богати количества около 15-16%. Това е много важно за повишаване на хемоглобина в нашето тяло.
• Също така помага при лечение на пациенти с анемия.
• Помага ви да се възстановите от слабост, летаргия, липса на концентрация и замаяност, като поддържате нивото на желязото.

2. Подобрява храносмилането:

• Слюнчените жлези се стимулират от важно съединение, известно като cuminaldehyde, открито в кимион, което спомага за подобряване на храносмилането.
• Той също така активира производството на ензими, което помага при счупването на макромолекули като захар, мазнини, нишесте и протеини.
• Пудрата от кимион помага много за лечението на киселинността и лошото храносмилане.
• Прахът му се препоръчва за добро здраве на бъбреците.
• Накиснете 2-3 лъжици прах от кимион във вода цяла нощ. След това отделете водата. Консумирайте, че водата ще ви даде много храносмилателни ползи.

3. Дишане и студ:

• Кашлица и настинка са често срещано респираторно заболяване, което може да се контролира много лесно с помощта на прах от семена от кимион. Тъй като съдържа антиоксиданти и витамин С, респираторни проблеми и студ се облекчава.
• Действа като добро отхрачващо средство. Мукусът се изсушава и изхвърля.
• Подобрява и имунната система.

Виж повече: Ползи за семена от канела

4. Действа като канцероген:

• Кимионът съдържа антиканцерогенни агенти като тимохидрохинон, тимохинон, тимол и дитимохинон.
• Съдържа етерични масла в големи количества, които помагат за предотвратяване на увреждането на свободните радикали от вашите клетки.
• Също така е полезно при лечение на рак, като рак на гърдата и дебелото черво.
• Вредните токсини се отстраняват от тялото чрез стимулиране на механизма на чернодробно зачервяване.
• Здравето се подобрява и функциите на всички органи се увеличават с приема на прах от кимион във вашата диета.

5. Управление на пилоти:

• Прахът от семена от кимион се взема за третиране на пилоти.
• Пилотите са резултат главно от инфекция на ректума или тежки случаи на запек.
• Пудра от кимион е богата на диетични фибри и има антимикробни и газогонни свойства, които предотвратяват възпалението на ректума.
• Чревните движения стават по-лесни, правилни и гладки с помощта на високото съдържание на влакна.

6. Ползи за кожата:

• Вземете прах от кимион с вода, за да се освободите от пъпки, акне и други кожни инфекции. Ще започнете да усещате разликата в рамките на няколко дни.
• Кожата също започва да свети поради антиоксиданти в кимията.
• Също така лекува кипене и спира по-нататъшния му растеж.

Виж повече: Прах за Amla ползва за здраве

7. Увеличете броя на спермата:

А семето от кимион съдържа цинк, който увеличава производството на сперматозоиди и нуклеиновите киселини се синтезират с негова помощ. Също така е добър подобрител на настроението и помага при лечение на безсъние.

8. Контролиране на нивата на захарта:

Нивата на захар в кръвта също се контролират с помощта на семена от кимион. Той действа като предимство за пациенти, страдащи от диабет.

9. Третира топлината на тялото:

• Поставете кимион на прах в преварена вода и го изсипете. Сърбежът на кожата и топлината на тялото могат да бъдат лекувани с вана с тази вода, след като тя се охлажда.
• Парене в ходилата и дланите може да се лекува и с питейна вода от кимион.

1. Добавете 1-2 чаена лъжичка пудра от кимион във вода от 3 - 5 литра и я оставете да заври.
2. Покрийте я, след като го извадите от пламъка.
3. Излейте го от сито след охлаждане в чист съд.
4. Консумирайте го цял ден, когато сте жадни и след като сте яли.
5. За повече ползи се опитайте да я пиете хладка.

Виж повече: Предимства на сухия джинджифил на прах

10. Лечение на косата:

Кимионът се състои от различни хранителни вещества, които са полезни за нашата коса. Витамините, съдържащи се в кимията, ни осигуряват здрава коса и осигуряват правилен растеж на косата. Пудрата от кимион помага да се отървете от пърхота и действа като голям стимулант. Косата ни изисква много хранителни вещества като мазнини, протеини, въглехидрати и дори вода за правилното хранене и повечето от тях са лесно достъпни от нея. Той намалява косопада и ни осигурява дълги и копринени коси.

11. Анти стареене и намалява нарушенията на кожата:

Кимионът предпазва кожата ни от всяка микробна инфекция и също така предизвиква процес на стареене. Предотвратява появата на бръчки и преждевременно стареене, което основно разхлабва кожата ни. Витамин Е и антиоксиданти, присъстващи в кимиона, се борят срещу тези симптоми. Свободните радикали, присъстващи в нашето тяло, имат няколко странични ефекти, които засягат и кожата ни. Възрастните петна и бръчките са признаци на стареене, причинени от липсата на различни хранителни вещества. Също така съдържанието на витамин Е в кимион ни дава светла кожа. Ние се отърваваме от акне, пъпки и други кожни заболявания. Прилагането на кимионна паста спомага за борба с тези кожни заболявания. Различни пакети за лице са с пудра за кимион за лечение на кожата.

12. Намалява безсънието:

Според проучване е показано, че пудрата от кимион или кимион е богата на витамини, които са полезни за различни цели. Витамините предимно B-комплекс са необходими за по-добър и правилен сън. Това е уникално свойство на кимион, което спомага за намаляване на безсънието. Както се споменава преди, пудрата от кимион помага за подобряване на храносмилането, което от своя страна ни осигурява подходящ здрав сън. Правилният сън е много важен за всеки от нас, за да се освободим от тревожност и стрес. При компонентите на маслото от кимион се забелязва транквилизиращ ефект.

13. Подобрява имунитета:

Кимионът се състои основно от различни витамини, минерали, а също и наличието на етерично масло подобрява имунната ни система. Подобряването на нашия имунитет ни помага да се борим срещу различни болести и ни дава достатъчно сила. Антиоксидантите присъстват в достатъчно количество, което стимулира имунната система. Сред останалите, витамин С е един от важните антиоксиданти, присъстващи в кимион. Това помага за борбата срещу свободните радикали, които водят до различни вредни заболявания. Някои сърдечно-съдови заболявания и рак могат да възникнат поради наличието на свободните радикали. Така киминът основно детоксикира нашето тяло от тези вредни ефекти. Той поддържа анти-раковите свойства на антиоксидантите. Така токсичният продукт, произведен в нашето тяло, се елиминира постоянно, което води до подобряване на нашата имунна система.

14. Когнитивна неизправност:

Кимионът е богат на желязо и по този начин помага за предотвратяване на анемия. Увеличаването на съдържанието на желязо в нашето тяло би осигурило по-добро кръвообращение. Има повишаване на производството на хемоглобин в червените кръвни клетки. Адекватно снабдяване с кръв е необходимо за правилното функциониране на цялото тяло. Следователно, поради увеличаване на количеството желязо в тялото ви, това ще помогне на органите да получат богата на кислород кръв за по-добро представяне на нашето тяло. За правилното функциониране на мозъка е необходимо по-добро снабдяване с желязо и кислород. Сериозни заболявания или когнитивни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер намаляват, като се има предвид, че кимионът се дължи на споменатото свойство.

15. Кърмене:

Кимионът се състои от различни минерали като калций, желязо и други, които са необходими за кърмещи майки, както и за други. Кърмещите майки изискват предимно хранително богата храна за бебето. Кимионът съдържа калций в забележително количество, което е важна съставка на млякото и затова е много необходим или необходим минерал за кърмещи майки. От друга страна, желязото се изисква и от бременни жени.

Пудрата от кимион има много ползи за здравето, които биха осигурили здраво тяло. Ежедневният прием на кимион като цена в хранителните продукти ще ви осигури добри източници на минерали, витамини, протеини, влакна и антиоксиданти. Гореспоменатите 15 точки са полезни за вашата информация и са полезни за вашето здраве.

Източник на изображението: Захранване

Pin
Send
Share
Send

Гледай видеото: Plants With Aspirin Aspirations (Януари 2021).

Загрузка...