Популярни Публикации

Избор На Редактора - 2020

Симптоми и причини за рак на кожата

Pin
Send
Share
Send

Нашето тяло има пет усещания, че от миризмата, зрението, чуването, вкуса и разбира се докосва. От тях най-големият орган в тялото ни е нищо друго освен самата кожа, която се увива около цялото ни тяло и се спуска по цялата дължина от върха на скалпа до долната част на краката. Кожата, която е силен дебел слой, по този начин предпазва тялото ни от предстоящи опасности, предпазване от триене и отстраняване на порязвания и разкъсвания.

Най-често кожата се регенерира чрез образуване на мехури върху отворената рана или триеща рана. В друго време се изисква малко помощ отвън. Следователно тази кожа е достатъчно дебела, за да поддържа в нея 3 слоя. Първият слой е плоскоклетъчните клетки, които принадлежат на върха и са плътно опаковани. Вторият слой образува базалните клетки, а третият е меланоцитите, които са земния слой. Именно този основен слой е отговорен за производството на меланин, който придава на индивида неговия цвят.

Ракът на кожата е раковите клетки, образувани във всеки един от слоевете на кожата, понякога засягащи и трите в процеса. Често в клетките присъстват определени молекули, които кодират генетично състояние или информация за индивид, известен като ДНК. При увреждане на тези елементи, клетките в кожата започват да функционират неправилно. Раковите клетки са анормални клетки, които все още не са напълно зрели, за да се считат за възрастни клетки. Следователно употребата им наполовина помага, дори и да са нормални.

Поради увредените кожни клетки, тези анормални клетки имат репутация на бързо възпроизвеждане почти два пъти по-висока от нормалната клетка. Но тези клетки обикновено не умират или се разпадат като нормалните клетки. Те просто продължават да се пренасят, като по този начин лишават нормалните клетки на мястото си. Това е началото на рака. Често тези клетки се натрупват на едно място и образуват тумор, който след това може да се счупи от майка си и да отвори някъде друга основа, като по този начин успешно разпространява раковите клетки.

Има предимно два различни вида рак на кожата:

Рака на кератиноцитите се занимава с базалните и сквамозните клетки в кожата. Това е най-често срещаният вид рак на кожата според лекаря, където раковият тип е гравиран името си от клетките кератиноцити, където се образуват раковите клетки. Другият вид са меланоми, които са рак на най-ниския слой, където се извършват пигментациите. Въпреки, че ракът на меланома е много рядък, той е по-смъртоносен от предишните клетки, но лекува, ако бъде уловен в ранните му стадии. Има и много редки видове рак на кожата, като карцином на Меркел клетки или кожен лимфом и т.н. За повечето от раковите заболявания има най-вече симптом на най-горния плоскоклетъчен слой.

Причини и симптоми на рак на кожата:

Дадени по-долу са основните симптоми и причини за рак на кожата.

Причини за рак на кожата:

Различните причини за рак на кожата могат да бъдат представени в

1. Излагане на радиация:

Ядрената реакция на Хирошима Нагасаки съобщи, че оцелелите увеличават и тревожат риска от рак на кожата, който се умножаваше всяка секунда, тъй като все повече оцелели се присъединиха към лагера за рак на кожата. Причината, формулирана от лекаря по вина на лошата радиация, е причината, поради която раковите клетки на кожата се разпространяват от втората. По-късно е доказано, че излагането на определени видове тревожно излъчване може да причини рак на кожата.

2. Слънчево изгаряне:

Един от най-често срещаните причини за рак на кожата е единственият източник на витамин D, слънцето. въпреки че е светъл дарител на земята, слънцето е източник на ултравиолетови лъчи в земята, вид радиация, с която кожата ни не е съвместима. В резултат на това се появяват много странични ефекти, някои от които са тъмни петна по кожата, преждевременно стареене и набръчкване на млада кожа, слънчево изгаряне и най-важното, всички тези реакции се комбинират с висок риск от рак на кожата.

Изследванията показват, че белите кожни клетки в нашето тяло в определен момент от времето на детството ни се самоунищожават при излагане на слънце. По-късно през целия си живот, тези много увредени клетки стават ракови. Въпреки това шансовете за рак на кожата са пряко свързани с излагането на слънце и вида на излагане на ултравиолетови лъчи.

3. Генетика:

Немеланомният рак на кожата не е наследствен. Но последните проучвания показват, че по-голям брой рак на кожата без меланома драстично увеличава риска от рак на кожата. Човек с анамнеза за плоскоклетъчен рак на кожата има 2-3 пъти по-голям шанс за развитие на същото.

4. Къртици:

Присъствието на моловете, също така известно като диспластичен невус, също поставя човека на по-висок риск от рак на кожата. Някои от тези бенки изглеждат необичайни и са по-големи от нормалните. Тези анормални бенки са по-склонни да бъдат ракови.

5. Удобна кожа:

Ракът на кожата може да се развие независимо от пигментацията на кожата, но хората със светла кожа показват по-големи шансове за това. Хората със светла кожа имат по-малко пигмент и поради това са по-податливи на увреждания, причинени от UV лъчения. Това увеличава шансовете за рак на кожата в сравнение с тези с по-тъмен тон на кожата.

6. Псориазис:

Установено е, че хората с псориазис са изложени на по-висок риск от развитие на рак на кожата. Това обаче не означава, че всеки случай на псориазис може да доведе до рак на кожата. Лечението, използвано за Псориазис като PUVA (Psoralen Ultraviolet Light Treatment), повишава чувствителността към меланомен рак на кожата.

7. Xeroderma Pigmentosum:

Xeroderma Pigmentosum е рядко генетично състояние на кожата, което присъства от момента на раждането. Все пак вариант на това състояние на Xeroderma Pigmentosum не се проявява в ранните години. Хората с такива състояния не могат да поправят кожата си, когато са изложени на слънце. Следователно те трябва да избягват излагането на слънце и други източници на UV светлина. Следователно такива лица най-вероятно развиват рак на кожата.

8. Отслабена имунна система:

Според различни проучвания е известно, че хората с по-слаба имунна система имат повишена чувствителност към рак на кожата. Това включва и хора, които се подлагат на трансплантация на органи, които трябва да приемат имуносупресиращи лекарства, както и хора, заразени с ХИВ / СПИН. Такива лица трябва редовно да се консултират със специалист по кожата, за да се грижат за ранните симптоми на рак на кожата.

9. Марки:

Рождените белези не са нищо друго освен цветни петна по кожата, които могат да бъдат причинени от различни фактори. В медицинската терминология тя се нарича „вроден невус“. Образуването на рождените белези може да бъде ограничено до външния слой или понякога може да проникне до по-дълбоките слоеве. Обичайните белези като марки от ягоди и петна от пристанищно вино са най-малко вероятно да се развият в рак. Въпреки това някои рождени белези, образувани във външния слой на кожата, могат да се окажат ракови. Такива ракови клетки лесно се отстраняват чрез операция.

10. Контакт с химикали:

Установено е, че продължителен контакт със специфични химикали може да се окаже и една от причините за рак на кожата. Някои химикали в тази категория включват креозот, сажди, арсен, въглищен катран, смола, шисти и някои нефтени продукти като моторно масло или минерално масло.

Ракът на кожата е най-честата поява на рак в наши дни. Има различни видове симптоми на рак на кожата. Обаче тези симптоми често се диагностицират неправилно, като им е трудно дори да го осъзнаят.

Признаци и симптоми на рак на кожата:

Дадени по-долу са 10 признака и симптоми на рак на кожата, които са полезни за ранно откриване на болестта.

1. Плоскоклетъчен карцином:

Плоскоклетъчната клетка, която е най-голямата област, е най-засегнатата област, когато става въпрос за рак на кожата. Тя е пряко изложена на цялата радиация и през повечето време ракът във вътрешните слоеве на клетката може дори да намери начин да се изложи през най-горния слой плоскоклетъчни клетки. Тези клетки причиняват рак в определена област, особено тези, които са изложени на слънце най-много, например лицето, ушите, ръцете или част от гърдите, може би понякога и за мъже, и за жени. Симптомите за това са влошаването на засегнатия участък, където кожата става люспеста и лющеща се с мека кора почти като люспите на рибата. Има също образуване на малки червени обриви или бучки като възли, разпространени върху засегнатата област.

Виж повече: Какви са симптомите на рак на яйчниците

2. Базално-клетъчен карцином: t

Този слой обикновено е защитен от най-горните слоеве, плоския слой, но все още се фокусира главно върху изложената на слънце зона. Радиацията е толкова силна, че учените казват, че може да пробие най-горните слоеве, за да достигне до втората, като по този начин засегне клетките там. За разлика от горния слой, този слой показва наличието на перлени бели натъртвания, които са лепкави и восъчни в природата. Наред с това се появяват кафяви петна по кожата, които са богати на цвят, но малки само засягащи мястото.

3. Боуенна болест:

Боуеновата болест е друг вид плоскоклетъчен карцином, който се разпространява навън от повърхността на кожата. Те се появяват като червеникави и люспести петна, които дори могат да проявяват кора. Боуеновата болест не трябва да се бърка с екзема, псориазис, гъбички или нормален обрив. Трябва да се лекува веднага след консултация с дерматолог.

4. Актинична кератоза:

Актиничната кератоза се дължи на продължително излагане на слънчеви лъчи. Лице, страдащо от Actinic Keratosis също развива малки, люспести петна в различни части на тялото. Тези люспести петна се намират предимно върху главата, ръцете и шията. Актиничната кератоза е един от ранните симптоми на рак на кожата и не трябва да остава незабелязан.

5. Рак на меланомни клетки:

Тези слоеве се образуват на нивото на земята и ако се третират правилно, могат да бъдат намалени и излекувани. Симптомите са същите. Някои от примерите са появата на кафяви лунички като петна, които са тъмни на цвят и образуването на възли като петна.

6. Actinic Cheilitis:

Actinic Cheilitis, известен също като устна на фермера, може да се превърне в предраково състояние, което се забелязва на долните устни. Той е белязан с люспести петна и причинява постоянна грапавост на устните. Някои от другите общи симптоми, които се проявяват по време на Actinic Cheilitis, са наличието на изпъкнали линии на устните, подуване на устните и избледняване на границите между кожата и устните. Затова такива кожни състояния трябва незабавно да се лекуват.

Виж повече: Симптоми на рак на костите

7. Нетипична мол:

Това са други общи симптоми на рак на кожата. Атипичните бенки трябва да се лекуват незабавно. Въпреки че при първата им поява, тези бенки може да не изглеждат ракови, но могат да се превърнат в един след няколко години. Такива бенки най-често се срещат в областите на кожата, които са до голяма степен изложени на слънце. Атипичните къртици са с неправилна форма, са сравнително по-големи и имат замиращи граници. Те могат да изглеждат повдигнати или плоски по повърхността на кожата.

8. Блестящо повдигнато пространство:

Това е много често срещано явление при хората. Наличието на лъскав повдигнат участък е един от ранните симптоми на рак на кожата. Те могат да изглеждат червени, кафяви и черни или дори да показват млечнобял вид. Цветът на този лъскав повдигнат участък обаче зависи от естествената пигментация на кожата. Те не трябва да бъдат пренебрегвани като обикновени мол и трябва да бъдат третирани незабавно. Посетете дерматолог веднага, когато срещнете тези лъскави повдигнати участъци по кожата си.

9. Кожен рог:

Кожният рог се появява като фуниеобразен растеж, който се издава от червената основа на кожата. Те обикновено са направени от кератин и на кожата са открити различни форми на кожен рог. Те се различават по размер или форма и често се забелязват при хора с по-справедлива кожа. Кожен рог може да се развие навсякъде по тялото, включително врата и носа.

10. Устойчиви отворени пори:

Това са други общи признаци за рак на кожата. Устойчивите отворени пори често кървят или образуват кори на повърхността на кожата. Те могат да се покрият навсякъде по тялото, включително ръцете, шията, гърба и краката. Когато срещнете такива пори в кожата си, е време незабавно да се консултирате с добър дерматолог. Ако не се лекува, тези постоянни отворени пори могат да се развият в базално-клетъчни карциноми. Тези видове карциноми могат след това да ускорят развитието на рак на кожата.

Виж повече: Причини за рак на червата

Pin
Send
Share
Send

Гледай видеото: Рак на кожата - симптоми, лечение, профилактика (Юли 2020).

Загрузка...